Het recente datalek bij de Nederlandse vastgoedtak van BNP Paribas bracht bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens van klanten en medewerkers aan het licht. Het lek omvatte onder andere huurdetails, contractgegevens, salarisinformatie en beoordelingen. Dit soort datalekken kan aanzienlijke schade aanrichten en het vertrouwen van klanten en bedrijven schaden.
Het is van cruciaal belang voor organisaties om dergelijke datalekken te voorkomen. We kennen allemaal wel de lijstjes met tips. Maar hoe geef je hier nu een leuke draai aan? Wij vroegen het aan ChatGPT 🙂 Neem het dus niet al te serieus.
1. Cyberhelden Bootcamp
Zorg ervoor dat al je medewerkers getraind zijn in dataveiligheid. Bewustwording over mogelijke risico’s, het herkennen van verdachte activiteiten en het juiste gebruik van systemen en gegevens zijn cruciaal.
Stel je voor: Superhelden komen je kantoor binnen om medewerkers te trainen in dataveiligheid. Iedereen krijgt een cape en een masker, leert verdachte activiteiten te herkennen en zelfs de koffieautomaat wordt omgedoopt tot ‘geheime datahub’ om bewustzijn te vergroten.
2. De liefdesrelatie met je software
Houd al je systemen, inclusief firewalls, antivirussoftware en andere beveiligingshulpmiddelen, up-to-date. Veel datalekken vinden plaats door verouderde software die kwetsbaarheden open laat.
Vergelijk het updaten van je software met het onderhouden van een goede relatie. Net zoals je jouw favoriete serie niet mist, zorg ervoor dat je die updates niet mist. Ze zorgen voor een betere ‘relatie’ met je systeem en houden potentiële inbrekers buiten de deur.
3. Wachtwoorddoolhof en Emoji-beveiliging
Moedig het gebruik aan van sterke, unieke wachtwoorden en implementeer waar mogelijk tweestapsverificatie. Dit voegt een extra laag van beveiliging toe en maakt het moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
Een goed wachtwoord is als een doolhof voor indringers. Moedig medewerkers aan om ‘emoji-wachtwoorden’ te gebruiken (zoals 🚀🍕🔒), waardoor raden moeilijk wordt maar onthouden een eitje.
4. Ontwikkel een geheimtaal
Versleutel gevoelige gegevens, zowel tijdens opslag als tijdens verzending. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om bruikbare informatie te verkrijgen, zelfs als ze toegang tot de gegevens krijgen.
Vergelijk versleuteling met het gebruik van een geheime code. Zoals je berichten in code kunt verbergen, verberg je gevoelige gegevens voor ongenode gasten. Het is als een geheime boodschap die alleen jij en de juiste ontvanger begrijpen.
5. De VIP Lounge van gegevens
Beperk de toegang tot gevoelige gegevens tot alleen die medewerkers die het nodig hebben voor hun functie. Dit minimaliseert de kans op onbedoelde interne datalekken.
Zie het als een exclusieve club. Alleen mensen met het juiste kaartje komen binnen. Beperk toegang tot gevoelige data zoals een toegangskaartje tot een VIP-lounge op een feest.
6. De Data Time Machine
Zorg voor regelmatige back-ups van je gegevens en implementeer een solide herstelplan voor het geval van een datalek. Dit minimaliseert de impact en de downtime in het geval van een aanval.
Stel je voor dat je een tijdmachine hebt voor je gegevens. Regelmatige back-ups zijn als sprongen naar het verleden. Als er iets misgaat, kun je teruggaan naar een vroegere, betere versie van je gegevens.
7. De Geheim Agent van Privacy
Ontwerp systemen met privacy in gedachten. Voer privacybeoordelingen uit tijdens de ontwikkelingsfase en implementeer principes zoals dataminimalisatie en privacy-instellingen.
Stel je voor dat je een geheim agent bent en je ontwerpt je eigen privacybewuste systemen. Denk aan het minimaliseren van informatie als het verbergen van aanwijzingen in een detectiveverhaal.
Met deze ongebruikelijke aanpakken worden deze tips niet alleen leuk om te onthouden, maar kunnen ze ook de verbeelding prikkelen en medewerkers aanmoedigen om deze belangrijke veiligheidspraktijken in het dagelijks leven toe te passen.
Wist je dat je één jaar gratis gebruik kan maken van de AVG-Opleiding?
Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis
Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis
Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.
- toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
- maak gebruik van alle juridische documenten
- behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt
Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.