Datalekken bij KLM, EasyPark en Gemeente Dongen vergroten privacyzorgen

datalekken-header

In de afgelopen weken zijn weer verschillende datalekken aan het licht gekomen in Nederland. Het blijft geen enkele organisatie bespaard, kleine bedrijven, grote bedrijven, overheidsinstanties…ze hebben allemaal te maken met de toenemende uitdagingen rondom privacy en databeveiliging in het digitale tijdperk.

KLM

Een van de prominente datalekken trof KLM en zustermaatschappij Air France, waar privégegevens van klanten zoals telefoonnummers, e-mailadressen en zelfs paspoortgegevens eenvoudig toegankelijk waren. Het probleem lag in de zwakke beveiliging van de verkorte hyperlinks die klanten ontvingen voor de vluchtinformatie. Een geautomatiseerd script kon gemakkelijk werkende links genereren, waardoor miljoenen klanten mogelijk werden blootgesteld aan het risico op gegevensmisbruik.

Easypark

Een vergelijkbaar scenario deed zich voor bij de populaire parkeerapp EasyPark, waarbij een cyberaanval resulteerde in de diefstal van namen, telefoonnummers, adressen en e-mailadressen van klanten, evenals gedeeltelijke betaalgegevens. Hoewel het bedrijf beweerde dat de gestolen gegevens niet voldoende waren om frauduleuze betalingen uit te voeren, stellen deskundigen dat dit een onderschatting is van de potentiële impact. Dergelijke gegevens kunnen een gedetailleerd beeld van individuen schetsen en vormen een aanzienlijk risico voor de privacy.

Gemeente Dongen

Zelfs de gemeente Dongen ontsnapte niet aan deze zorgwekkende trend. Een ethisch hacker ontdekte zwakheden in de beveiligingssystemen, waardoor toegang mogelijk was tot gevoelige medische gegevens van inwoners. Dit voorval onderstreept de risico’s die verbonden zijn aan ontoereikende bescherming van persoonlijke informatie, zelfs op het niveau van overheidsinstanties.

De reacties van de getroffen organisaties variëren, maar de rode draad is de noodzaak van een grondige heroverweging van beveiligingsprotocollen. KLM heeft stappen ondernomen om het specifieke probleem met de hyperlinks aan te pakken, terwijl EasyPark zijn excuses heeft aangeboden en externe experts heeft ingeschakeld. De gemeente Dongen zal waarschijnlijk drastische maatregelen moeten nemen om de veiligheid van gevoelige gegevens te waarborgen.

Privacybeleid

Deze incidenten benadrukken het cruciale belang van een goede gegevensbescherming en privacybeleid in een wereld waar digitale veiligheid steeds meer onder druk staat. Organisaties moeten niet alleen investeren in geavanceerde beveiligingstechnologieën, maar ook in regelmatige audits en proactieve maatregelen om zwakheden op te sporen en aan te pakken voordat ze worden misbruikt.

Tegelijkertijd hebben individuen een rol door bewust te zijn van de risico’s en zich proactief te beschermen. Het is essentieel om aandacht te besteden aan online veiligheid, zoals het regelmatig wijzigen van wachtwoorden, het vermijden van het delen van gevoelige informatie en het omarmen van veilige online praktijken.

Zelf aan de slag met de AVG? Wij helpen je met een compleet programma.

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer