EU & VS sluiten nieuw data-uitwisselingsverdrag

Nieuw privacyverdrag EU & VS

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan het EU-US Data Privacy Framework. Dit is de opvolger van het eerdere Privacy Shield-verdrag. Dit nieuwe framework maakt het mogelijk om gegevens van Europese burgers in de Verenigde Staten op te slaan.

Meer waarborgen

In juli 2020 werd het Privacy Shield-verdrag illegaal verklaard door het Europees Hof van Justitie, omdat Amerikaanse inlichtingendiensten onder bepaalde voorwaarden toegang hadden tot de opgeslagen gegevens.

Het Data Privacy Framework stelt nu enkele waarborgen waar de VS aan moet voldoen om de privacy van Europese gegevens te waarborgen. Zo moet de VS persoonsgegevens wissen zodra ze niet langer nodig zijn. Ook moet hun toegang tot gegevens van EU-burgers “beperkt zijn tot wat noodzakelijk en evenredig is om de nationale veiligheid te beschermen”.

Persoonsgegevens

De EU stelt dat met het nieuwe verdrag de persoonsgegevens nu veilig en zonder belemmering van de EU naar de VS kunnen worden overgebracht. Er zijn dus geen verdere voorwaarden of toestemmingen nodig. Met het Data Privacy Framework worden de rechten van het Europese individu voldoende beschermd.

Zowel president Biden als zijn EU-collega’s zijn blij met de nieuwe regeling. President Biden zegt dat het zal leiden tot grotere economische kansen voor landen en bedrijven aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Aan de andere kant is de Oostenrijkse privacystichting NOYB, die opkomt voor de digitale rechten van EU-burgers, minder enthousiast. Zij vinden dat de Verenigde Staten nog steeds het standpunt innemen dat alleen hun eigen burgers het waard zijn om grondwettelijk beschermd te worden.

Wat betekent het voor jou?

We raden je aan om je eigen afweging te maken over het opslaan van persoonsgegevens in de Verenigde Staten. Lees ook nog eens ons artikel in de serie Ondernemersvragen:

Mag ik persoonsgegevens buiten de EU opslaan?

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer