Grote privacyboete dreigt voor Meta, Whatsapp en Instagram

Slecht nieuws voor Meta in Europa: de Europese privacytoezichthouders hebben een bindend besluit genomen over WhatsApp, Facebook en Instagram. Dit kan leiden tot een megaboete van mogelijk twee miljard euro.

Er is geconstateerd dat WhatsApp, Facebook en Instagram niet voldoen aan de verplichtingen die de privacywet stelt aan de verwerking van persoonsgegevens. Het bedrijfsmodel van Meta is erop gericht om gepersonaliseerde advertenties te tonen aan gebruikers. Dat gebeurt op basis van persoonsgegevens die onvoldoende transparant en onrechtmatig worden verzameld. Bij WhatsApp gaat dit verzamelen onder het mom van het verbeteren van de dienstverlening.

De recordboetes komen op een heel slecht moment voor Meta, dat al enorm moet bezuinigen. Vorige maand werden 11.000 medewerkers van Meta ontslagen. De beslissing van de Europese privacytoezichthouders kan een groot effect hebben op het bedrijfsmodel van Meta. De vraag is namelijk of het bedrijf de persoonsgegevens van gebruikers mag verwerken voor advertenties.

De privacytoezichthouder in Ierland leidt het onderzoek naar de drie platforms omdat zij hun Europees hoofdkantoor in Ierland hebben. Er is echter al jaren kritiek uit andere landen omdat de Ierse toezichthouder niet zou optreden tegen de techbedrijven. Dit heeft geleid tot een bezwaar van de andere Europese toezichthouders en nu dus een bindend besluit.

De Ierse privacytoezichthouder wordt daarmee teruggestuurd naar de tekentafel en moet met een nieuw definitief besluit komen. Op dat moment worden ook pas alle details duidelijk, waaronder het boetebedrag.

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer