Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Gegevens op straat

Misschien vraag je je wel eens af: “Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?” Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe.

Er zijn een paar handige websites waar je kunt checken of jouw informatie ergens is gelekt:

  • Have I Been Pwned: Typ je e-mailadres in op deze website en zie direct of het voorkomt in een datalek. Eenvoudig en snel. Kijk op haveibeenpwned.com.
  • Scattered Secrets: Hier kun je checken of je wachtwoorden misschien rondzwerven waar ze niet horen. Ga naar scatteredsecrets.com om het zeker te weten.
  • Politie.nl/checkjehack: Ja, zelfs de politie helpt mee! Op deze site kun je kijken of jouw gegevens deel uitmaken van een bekende hack. Check het op politie.nl/checkjehack.

Hoe zit het met je medewerkers?

Vraag ook of je medewerkers hun e-mailadressen checken. Medewerkers gebruiken hun e-mailadressen vaak voor zowel persoonlijke als professionele doeleinden. Als de gegevens van een medewerker gelekt zijn, kan dit ook gevoelige bedrijfsinformatie in gevaar brengen, vooral als ze bedrijfsaccounts of documenten met hun e-mailadres hebben gelinkt.

Mijn gegevens zijn gelekt, wat nu?

Stel, je ontdekt dat je gegevens ergens zijn gelekt. Wat nu? Het is belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen. Hier is wat je kunt doen om de schade te beperken en jezelf te beschermen:

1. Wijzig je wachtwoorden

Begin met het wijzigen van je wachtwoorden. Kies voor sterke, unieke wachtwoorden en pas deze ook toe op andere accounts waar je mogelijk hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt. Lees dit artikel voor tips voor goed wachtwoorden. Overweeg een wachtwoordmanager om al deze unieke wachtwoorden voor je bij te houden en automatisch in te vullen.

2. Gebruik tweefactorauthenticatie

Schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in op al je accounts, en gebruik bij voorkeur een authenticator-app in plaats van sms.

3. Wees alert op fraude

Behandel elke vorm van communicatie die vraagt om betalingen of het verstrekken van inloggegevens met extreme voorzichtigheid. Negeer ongevraagde verzoeken, vooral als ze persoonlijke details bevatten die je zogenaamd moeten overtuigen van hun echtheid.

6. Gebruik meerdere e-mailadressen

Overweeg het gebruik van verschillende e-mailadressen of aliassen voor verschillende accounts. Dit helpt je om potentiële spam of frauduleuze e-mails te identificeren en te scheiden van je belangrijkere communicatie.

7. Blijf waakzaam

Houd er rekening mee dat niet alle datalekken bekend zijn bij het publiek. Jouw gegevens kunnen nog steeds gelekt zijn, zelfs als ze niet verschijnen op de bovengenoemde controlewebsites.

Hoe voorkom je dat jouw gegevens lekken?

Het is heel belangrijk om te weten wat je moet doen om jezelf in de toekomst beter te beschermen. En daar komt training bij kijken. Door te leren over online veiligheid en hoe je je gegevens beschermt, kun je veel problemen voorkomen.Bij AVG-support.nl hebben we een AVG Opleiding die je alles leert over veilig online zijn. Van de basics tot aan de ins en outs van de AVG, deze cursus heeft het allemaal. Zo blijf jij een stap voor op de hackers!

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer