Privacyboete van 30.000 euro

Privacyboete

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de gemeente Voorschoten een boete van 30.000 euro opgelegd vanwege het onnodig lang bewaren van persoonsgegevens van inwoners. De gemeente bewaarde informatie over afvalinzameling veel langer dan noodzakelijk, wat een schending van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) betekende.

Te lange bewaartermijn

Het betreft gegevens die gebruikt worden om de hoeveelheid afval van huishoudens te meten via chips in kliko’s en ondergrondse containers. Deze gegevens, waaronder woonadressen, chipnummers, datum en tijd van storting, en het type afval, werden vijf jaar lang bewaard. De AP stelde vast dat deze bewaartermijn veel langer was dan nodig om te controleren of huishoudens binnen de toegestane limieten bleven.

Daarnaast bleek de gemeente haar inwoners onvoldoende te hebben geïnformeerd over het gebruik van hun persoonsgegevens bij afvalverzameling. Hoewel de verwerking van deze stortgegevens binnen de publieke taak van de gemeente valt, is correcte informatieverstrekking aan burgers een vereiste volgens de privacywetgeving.

Hoelang bewaar jij persoonsgegevens?

Als het gaat om het bewaren van persoonlijke gegevens, is het belangrijk om binnen de wettelijke kaders te handelen. Meer informatie over de bewaartermijnen van persoonsgegevens vind je hier.

In beroep

De gemeente Voorschoten heeft inmiddels de bewaartermijn van de gegevens aangepast naar twee weken en heeft haar inwoners voorzien van gedetailleerde informatie over het gebruik van hun persoonsgegevens. Hoewel de boete van 30.000 euro aanzienlijk is, overweegt de gemeente bezwaar aan te tekenen vanwege de impact op het budget. Wethouder Hubert Schokker benadrukt de inspanningen van de gemeente om zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan en de noodzaak om deze kwestie nauwkeurig te behandelen.

Voorkom problemen. Leid je medewerkers op met de AVG-Opleiding. Een jaar gratis bij AVG-support.nl!

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer