Ransomware-aanval bij KNVB toont aan: niemand is veilig

KNVB ransomware

Het betalen van losgeld aan hackers lijkt vaak de laatste strohalm om kostbare gegevens te beschermen, maar recente gebeurtenissen, zoals de aanval op de KNVB, benadrukken dat geen enkel bedrijf veilig is voor de groeiende dreiging van ransomware-aanvallen.

Losgeld van meer dan 1 miljoen euro

In het geval van de KNVB werd de voetbalbond het slachtoffer van een ransomware-aanval uitgevoerd door de beruchte hackersgroep LockBit. Hierbij werden persoonsgegevens, identiteitsbewijzen en salarisgegevens van professionele voetballers gestolen. De criminelen eisten een losgeld van meer dan 1 miljoen euro om te voorkomen dat deze gegevens openbaar zouden worden gemaakt. Dit plaatste de KNVB voor een moeilijke keuze: onderhandelen met de hackers of het risico lopen dat de gestolen informatie openbaar zou worden.

Uiteindelijk koos de KNVB ervoor om het losgeld te betalen, hoewel dit een controversiële beslissing is. Veel experts zijn van mening dat het betalen van losgeld de ransomware-industrie alleen maar in stand houdt. De KNVB rechtvaardigde echter haar keuze door te stellen dat het voorkomen van de verspreiding van persoonlijke gegevens voor hen zwaarder woog dan het principiële standpunt om niet toe te geven aan afpersing.

Snel handelen is cruciaal

Het incident met de KNVB onderstreept dat geen enkele organisatie veilig is voor ransomware-aanvallen. De gevolgen van dergelijke aanvallen kunnen groot zijn, zowel voor de getroffen organisatie als voor de individuen van wie de gegevens zijn gestolen. Daarom is het cruciaal dat organisaties proactieve maatregelen nemen om hun digitale beveiliging te versterken.

Deskundigen wijzen erop dat de KNVB traag reageerde op de aanval, wat de kosten verhoogde en het risico op verdere schade vergrootte. Snel handelen is cruciaal om de uiteindelijke kosten en de impact op de organisatie te beperken. Bovendien benadrukt het KNVB-incident het belang van samenwerking en bewustwording binnen organisaties. Cyberbeveiliging is geen verantwoordelijkheid die alleen bij de IT-afdeling ligt; het is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel het management als de medewerkers. Training en bewustwording zijn essentieel om iedereen in de organisatie te helpen potentiële bedreigingen te herkennen.

Communiceer zorgvuldig

De Autoriteit Persoonsgegevens kan een rol spelen bij het beoordelen van de zorgplicht en de snelheid van handelen bij dergelijke incidenten. Het is belangrijk dat organisaties zorgvuldig en tijdig communiceren over datalekken om verdere schade te voorkomen.

Ten slotte moeten bedrijven zich bewust zijn van de risico’s van phishing, aangezien persoonsgegevens steeds waardevoller worden voor hackers. Het is essentieel om alert te zijn voor phishingberichten en neptelefoontjes uit naam van betrouwbare instanties, zoals banken, om identiteitsfraude en financiële schade te voorkomen. Cyberbeveiliging is een gedeelde verantwoordelijkheid en bewustwording is de sleutel tot het verminderen van de risico’s voor zowel organisaties als individuen.

Wist je dat je één jaar gratis gebruik kan maken van de AVG-Opleiding?

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Elke maand organiseert AVG-support.nl een online sessie waar een expert je begeleid bij het doorlopen van alle AVG-stappen. Dit is kosteloos voor elke deelnemer aan AVG-support.nl. Probeer het 30 dagen gratis uit en schrijf je direct in voor de invulsessie!

Elke maand een online sessie met een AVG expert!

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer