Recordbedrag aan Europese AVG-boetes in 2023

Europese AVG boetes

Het afgelopen jaar was een recordjaar voor de Europese privacyhandhaving. Volgens gegevens van enforcementtracker.com hebben de privacytoezichthouders van de Europese Unie in totaal maar liefst €2,1 miljard aan boetes opgelegd.

Dit bedrag markeert het hoogste punt sinds de introductie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ruim vijf jaar geleden. Een cruciale factor hierin was de recordboete die Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook, in het voorjaar van 2023 kreeg opgelegd.

De AVG legt de uitvoering van privacyregels in handen van nationale toezichthouders, die boetes kunnen opleggen tot 4% van de jaaromzet van een bedrijf. Het boetebedrag is gestaag gestegen in de loop der jaren, waarbij het totaal van 2023 ongeveer de helft uitmaakt van alle uitgedeelde privacyboetes in de afgelopen vijf jaar.

Megaboetes

De overgrote meerderheid van het totaalbedrag aan boetes kwam voort uit een handjevol megaboetes. Slechts 90 van de ongeveer 2000 sancties betroffen boetes van €1 miljoen of meer. Opmerkelijk is dat de top vijf van hoogste privacyboetes bijna 70% van het totaalbedrag vertegenwoordigt.

Het feit dat enkele Europese landen dochterondernemingen van grote Amerikaanse techbedrijven huisvesten, speelt een significante rol in deze cijfers. Meta, met Facebook als voornaamste platform, heeft zijn Europese hoofdkantoor in het Ierse Dublin gevestigd. Ook Amazon heeft een aanzienlijke vennootschap in Luxemburg, wat bijdraagt aan de hoge boetebedragen in deze landen.

Deze opmerkelijke toename in boetes onderstreept de groeiende nadruk op naleving van privacyregels en de vastberadenheid van toezichthouders om bedrijven verantwoordelijk te houden voor gegevensbescherming. De impact ervan reikt verder dan de individuele bedrijven; het wijst op een fundamentele verandering in de manier waarop privacy wordt gewaarborgd en gehandhaafd binnen Europa.

Voorkom problemen. Leid je medewerkers op met de AVG-Opleiding.

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer