Autoriteit Persoonsgegevens luidt de noodklok over datalekken

Autoriteit Persoonsgegevens

Organisaties in Nederland onderschatten vaak de gevaren van cyberaanvallen. Mensen waarvan de gegevens betrokken zijn bij een diefstal, worden hierover meestal niet ingelicht, terwijl dat wel zou moeten.

Veel bedrijven die online worden aangevallen, waarschuwen de getroffen personen niet dat hun informatie misschien is gestolen. Dit gebeurt in zo’n 70% van de gevallen. 30% weet van niets. En dat is riskant, want als jouw gegevens zoals e-mail of telefoonnummer in verkeerde handen vallen, kunnen cybercriminelen je benaderen voor geld of zelfs leningen afsluiten op jouw naam.

Meer dan 25.000 datalekken

De AP heeft gemerkt dat in 2023 meer dan 25.000 datalekken zijn gemeld, waardoor ongeveer 20 miljoen mensen mogelijk risico liepen. Ze benadrukken dat het cruciaal is dat organisaties hun klanten goed informeren als hun gegevens gelekt zijn, zodat die mensen zich kunnen beschermen. Vooral IT-leveranciers zijn een doelwit, omdat zij veel persoonlijke informatie beheren. Ook al is er een datalek bij zo’n leverancier, de organisatie die hen inhuurt blijft hoofdverantwoordelijk en moet mensen op de hoogte stellen.

De AP houdt toezicht en grijpt in als bedrijven nalaten slachtoffers te informeren. Zo hebben ze na een grote aanval op IT-leverancier Nebu actie ondernomen en meer dan 30 klanten van Nebu gemaand om hun slachtoffers te waarschuwen. Door deze stap konden ongeveer 50.000 mensen zich wapenen tegen cybercriminelen. De AP wil dat bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen om mensen te waarschuwen en te beschermen.

Lage risicoinschatting is zorgelijk

De AP conludeert dat mensen te vaak ten onrechte niet worden geïnformeerd bij een datalek door een cyberaanval. Cyberaanvallen waarbij gevoelige persoonsgegevens of gegevens van kwetsbare personen zijn getroffen, leveren in veel gevallen een hoog risico op voor de slachtoffers. In het geval van het datalek bij IT-leverancier Nebu werd ook onderzocht waarom organisaties de slachtoffers niet informeren:

AP benadrukt dat het mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat organisaties veilig met hun persoonsgegevens omgaan. Na de cyberaanval op Nebu greep de AP in bij 34 klantorganisaties van Nebu die de risico’s van dit datalek te laag inschatten en mensen er ten onrechte niet over informeerden. Na de interventie van de AP deden zij dit alsnog. Lees hier de Rapportage Datalekken 2023

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

AVG-support.nl ook voor grote organisaties

AVG-support.nl breidt uit met het AVG Pluspakket, speciaal ontwikkeld voor middelgrote en grote organisaties. Dit flexibele pakket biedt de ideale ondersteuning voor organisaties die zelf willen bepalen welke specifieke diensten en hulp ze nodig hebben. Lees meer

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer