Mag ik mijn klanten e-mailen over acties en events?

Yoga evenement en AVG

“In mijn yogastudio vraag ik klanten hun e-mailadres in te vullen voor de administratie. Nu wil ik binnenkort een yoga evenement organiseren en iedereen daarvoor uitnodigen. Kan ik deze e-mailadressen gebruiken om hen hierover te informeren, of heb ik hier aparte toestemming voor nodig?”

Antwoord van de AVG-expert:

Beste Sophie, dit is een interessante vraag, en het is goed dat je deze stelt! In jouw situatie gelden namelijk specifieke regels uit zowel de AVG als de Telecommunicatiewet.

Wat zegt de wet over digitale marketing?

Volgens artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet (ook wel het spamverbod genoemd) mag een organisatie alleen digitale direct marketing sturen – zoals een e-mail over een evenement – als de ontvanger hier expliciet toestemming voor heeft gegeven. Er is een uitzondering: je mag bestaande klanten zonder extra toestemming benaderen voor aanbiedingen van soortgelijke producten of diensten. In jouw geval, aangezien je klanten hebt die regelmatig yoga volgen, zou je kunnen stellen dat een evenement binnen je bestaande dienstverlening past.

Wat betekent dit voor jouw yogastudio?

Omdat het hier gaat om een uitnodiging voor een yogagerelateerd evenement, zou je de uitzondering kunnen toepassen. Dit betekent dat je je klanten zonder expliciete toestemming mag uitnodigen voor een evenement, zolang het evenement aansluit bij de gebruikelijke diensten van je studio.

Toch extra zorgvuldig blijven

Hoewel de uitzondering op het spamverbod jou enige ruimte biedt, blijft het belangrijk om voorzichtig te zijn en transparant naar je klanten toe te blijven. Ik raad je aan om de uitnodiging eenmalig te sturen en in de e-mail een optie op te nemen waarmee klanten zich voor toekomstige uitnodigingen kunnen aanmelden. Formuleer bijvoorbeeld iets als: “Wil je vaker op de hoogte blijven van onze evenementen en workshops? Klik dan hier om je in te schrijven.”

Het recht van verzet

Verder bepaalt de Telecommunicatiewet dat klanten altijd het recht hebben om verzet aan te tekenen tegen het gebruik van hun gegevens voor marketing. Dit betekent dat je in iedere e-mail een afmeldlink moet toevoegen waarmee klanten zich eenvoudig en gratis kunnen uitschrijven.

Samenvatting

Door het evenement duidelijk als een onderdeel van je yogadiensten te presenteren en klanten de mogelijkheid te bieden om zich af te melden, houd je je aan de wetgeving en respecteer je hun privacy. Dit zorgt ervoor dat jouw uitnodiging AVG-proof is én dat je klanten zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen.

Update: nieuwe uitspraak over de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’

Op 4 oktober 2024 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een belangrijke uitspraak gedaan over de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’. Door deze uitspraak is een groot deel van de eerdere uitleg die de AP aan dit begrip gaf, niet meer actueel. Dit kan gevolgen hebben voor de interpretatie van wat onder gerechtvaardigd belang valt, en daarmee ook voor het versturen van digitale direct marketing zonder expliciete toestemming.

De European Data Protection Board (EDPB) heeft nieuwe richtlijnen over de toepassing van gerechtvaardigd belang opgesteld, die momenteel in publieke consultatie zijn tot 20 november 2024. Nadat deze periode is afgesloten, zal de AP beoordelen of aanvullende uitleg vanuit Nederland nodig is. Houd er rekening mee dat de interpretatie van gerechtvaardigd belang in direct marketing nog kan veranderen afhankelijk van deze nieuwe richtlijnen.

Maarten Roelfs

Maarten Roelfs is voorzitter van de Stichting AVG. In de rubriek Klantvragen beantwoordt hij vragen van onze klanten over privacy en de AVG.

Heb je ook een vraag over de AVG?

Stel hem via het contactformulier. Misschien verschijnt jouw vraag én ons antwoord dan in deze rubriek.

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

Mag ik mijn klanten e-mailen over acties en events?

Een yogastudio wil klanten zonder voorafgaande toestemming uitnodigen voor een speciaal evenement. Onze expert legt uit hoe je de uitnodiging AVG-proof maakt door binnen de regels te blijven en klanten duidelijk de keuze te bieden voor toekomstig contact. Lees meer

Bewaartermijnen en de AVG: wat mag wel en niet?

Dit artikel legt uit wat de AVG voorschrijft over bewaartermijnen van persoonsgegevens, wat er wel en niet mag, en hoe je een goed bewaarbeleid opstelt. Daarnaast geven we praktische tips om aan de wet te voldoen en risico’s te beperken. Lees meer

Mag ik de openbare weg filmen met mijn beveiligingscamera?

Een ondernemer vraagt zich af of hij met zijn beveiligingscamera’s ook een deel van de openbare weg mag filmen. Hoewel cameratoezicht nuttig is, zijn er duidelijke regels waaraan je moet voldoen. In dit artikel bespreken we wat wel en niet mag en hoe je problemen voorkomt. Lees meer