Vinted krijgt miljoenenboete voor schending AVG-regels

Kledingplatform Vinted heeft een boete van bijna 2,3 miljoen euro ontvangen van de Litouwse privacytoezichthouder SDPI. Het bedrijf heeft de Europese AVG-privacywet overtreden door verkeerd om te gaan met verzoeken van gebruikers om hun persoonsgegevens te verwijderen.

De SDPI begon een onderzoek naar Vinted na klachten uit verschillende EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt regelmatig klachten over het platform. Omdat het hoofdkantoor van Vinted in Litouwen staat, heeft de Litouwse toezichthouder de leiding over het onderzoek.

Een van de grootste problemen is dat Vinted gebruikers vraagt om specifieke redenen op te geven als ze hun gegevens willen laten verwijderen. Als ze dit niet doen, wordt hun verzoek afgewezen zonder duidelijke uitleg. Dit is in strijd met het recht van gebruikers om vergeten te worden.

Lees ook ons artikel over de verschillende soorten AVG-boetes en hoe je ze kunt voorkomen.

Shadowbanning

Daarnaast maakt Vinted gebruik van ‘shadowbanning’. Dit betekent dat gebruikers van het platform worden uitgesloten zonder dat ze dit zelf weten. Hoewel deze gebruikers nog wel artikelen kunnen aanbieden, worden hun advertenties niet getoond aan anderen. Dit is onwettig en belemmert de gebruikers in hun privacyrechten.

Tot slot is Vinted niet transparant genoeg over welke persoonsgegevens worden verwerkt en voor welke doeleinden. Hierdoor schendt het bedrijf het recht van inzage voor gebruikers. Ondanks deze problemen heeft Vinted tot nu toe geen concrete stappen genomen om ze op te lossen.

Probeer AVG-support.nl 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-support.nl helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

Meer nieuws

Vinted krijgt miljoenenboete voor schending AVG-regels

Het kledingplatform Vinted heeft een boete van bijna 2,3 miljoen euro gekregen van de Litouwse privacytoezichthouder SDPI. Het bedrijf heeft de Europese AVG-privacywet overtreden door niet goed om te gaan met verzoeken van gebruikers om hun persoonlijke gegevens te verwijderen. Lees meer

Recente datalekken en praktische tips om ze te voorkomen

Datalekken zijn nog steeds een groot risico en kunnen elke organisatie treffen. Hier zijn drie recente voorbeelden die laten zien waarom we altijd alert moeten blijven op het beschermen van persoonlijke gegevens. Lees meer

Hoe zorg je voor AVG-bewustwording binnen je organisatie?

Het naleven van de AVG is een gezamenlijke inspanning van iedereen in de organisatie. Maar hoe betrrek je medewerkers of vrijwilligers hierbij? In dit artikel delen we praktische tips en methoden om de AVG-bewustwording binnen jouw organisatie te vergroten.  Lees meer