AVG in de zorg: Respect is de basis

PPW en de AVG

Psychologenpraktijk Westerhaven (PPW) richt zich op jongeren en volwassen met uiteenlopende problematiek. De zorg en het respect voor de cliënten staat voorop en daarbij speelt privacy een belangrijke rol.

Arie Heidemans en zijn partner Jeanine van der Velden hebben de praktijk samen opgebouwd. Jeanine is GZ-psycholoog, Arie richt zich op alles eromheen. Inmiddels zijn er twee vestigingen en een team van vijf GZ-psychologen. Daarnaast is er in de praktijk in Groningen een team van vrijgevestigde zorgprofessionals -waaronder klinisch psychologen en psychotherapeuten- gevestigd.

AVG in de zorg: Respect is de basis
Arie Heidemans (Foto: Psychologenpraktijk Westerhaven)

Ik ben best wel streng voor het team als het gaat om persoonsgegevens

Arie Heidemans: “Het delen van persoonlijke informatie met een therapeut is niet altijd makkelijk. Ik ben dan ook best wel streng voor het team als het gaat om persoonsgegevens. Het is niet alleen vanuit de wet verplicht, maar ook een stukje respect naar onze cliënten.”

AVG in de zorg- De basis is het belangrijkst

Arie’s achtergrond is anders dan waar je direct aan zou denken bij een praktijk voor psychologen: hij is geschoold als timmerman, zette daarna zijn eigen bedrijf in de bouw op en heeft zich vervolgens laten omscholen tot pedagogisch hulpverlener.

Die achtergrond gaf hem de juiste inzichten om praktijk Westerhaven van het begin af aan goed in te richten. Arie: “Als je een huis bouwt dan weet je dat de basis het belangrijkste is. Zo heb ik het ook met de praktijk aangepakt. Eerst de basis in orde, daarna kun je aan andere dingen gaan denken.”

In het geval van Arie betekende dat een solide naam opbouwen bij verwijzers. Contracten regelen met zorgverzekeraars. Een pand kopen en zelf (!) verbouwen. En daarna goede teamleden aantrekken die samen onder de vlag van de praktijk werken.

Arie: “Wij hebben een multidisciplinair team, we vullen elkaar aan. Het is vaak al een hele stap om de hulp van een psycholoog in te roepen. Dan is het fijn als we intern kunnen doorverwijzen als er andere hulp nodig is. Je hoeft als hulpzoekende dan maar één drempel over, die vaak al hoog genoeg is.”

AVG-support.nl gaf steun en richting aan het werk waar ik al mee bezig was

Op welke manier zijn jullie gestart met de AVG?

Arie: “In ons werk wordt veel privacygevoelige informatie gedeeld. Vanaf het begin zijn we daar heel zorgvuldig mee omgegaan. Je hebt het niet alleen over naam en adresgegevens, maar bijvoorbeeld ook over medicatie, BSN nummers en natuurlijk hele persoonlijke zaken. Dat moet veilig en vertrouwd zijn.

Meteen toen AVG-support.nl werd gelanceerd ben ik ermee aan de slag gegaan. Het gaf steun en richting aan het werk waar ik al mee bezig was. Onze GZ-psychologen hebben natuurlijk beroepsgeheim, maar je moet veel meer zaken inrichten om veilig te werken. AVG in de zorg is erg belangrijk. Zo werken we met met tweestapsverificatie en met bekende branchetoepassingen als Zorgdomein en Zorgmail.”

Toen ik het AVG OK-vignet voorbij zag komen dacht ik meteen: dat moet ik hebben!

Hoe belangrijk is privacy voor jullie?

Arie: “Privacy staat voor mij bovenaan. Het is het bestaansrecht van onze praktijk. Vertrouwen is zo belangrijk als je het hebt over gevoelige zaken. Mensen moeten er echt op kunnen vertrouwen dat ze bij ons veilig zijn. Je deelt toch je ziel en zaligheid met een behandelaar. 

Dat vertrouwen bouw je natuurlijk op in het persoonlijke contact, maar dat straal je ook uit door zorgvuldig te zijn in je communicatie. Bijvoorbeeld door veilig te mailen. Wij gebruiken Zorgmail waarbij de ontvanger een code nodig heeft om de mail te openen.

Privacy gaat over respect. Daar moet je steeds mee bezig zijn. Toen ik het AVG OK-vignet voorbij zag komen dacht ik meteen: dat moet ik hebben! Het geeft weer een stuk zekerheid aan onze cliënten.“

Zijn jullie ooit getroffen door een datalek?

Arie: ”Ik weet niet of je dat een datalek mag noemen, maar ik heb wel eens gehad dat een verwijzer iemand naar ons verwees en een e-mail vol persoonsgegevens stuurde. Dus via onbeveiligde e-mail! Ik ben dan wel zo eigenwijs om hem daarop te wijzen. En dan reageer ik natuurlijk ook via Zorgmail, zodat hij een code nodig heeft om de e-mail te openen. Hiermee hoop ik dan een signaal af te geven.

Ook in onze onderlinge WhatsAppgroep ben ik vaak de politieagent. Zodra er ook maar iets wordt gedeeld dat richting persoonlijke informatie gaat, grijp ik in. Inmiddels is iedereen daar gelukkig alert op.” 

AVG in de zorg: Respect is de basis

Maak gebruik van de toepassingen die beschikbaar zijn voor jouw branche

Wat is jouw tip voor collega ondernemers?

Arie: ”Als team wil je soms met elkaar overleggen over cliënten en dat kun je niet doen via de Whatsapp groep. Dus daarvoor gebruiken we Siilo, dat is een app die speciaal is ontwikkeld voor de zorg. 

Ook de online consulten worden gedaan via een AVG-proof-verbinding, wij werken hiervoor met Therapieland. Hierdoor straal je vertrouwen uit omdat niemand anders dan de behandelaar en de cliënt zelf in de digitale spreekkamer zijn.

Voor de rest zou ik zeggen: maak zo veel mogelijk gebruik van de toepassingen die beschikbaar zijn voor jouw branche. In ons geval betreft dat het EPD van Praktijkdata van Telasoft,  ZorgDomein en ZorgMail. Je betaalt ervoor maar je kunt je echt geen misser veroorloven!”

70% korting voor P3NL leden

Ben jij lid van P3NL? Dan krijg je maar liefst 70 procent korting op AVG-support.nl.

Meld je hier aan

Meer nieuws

Voetbalvrijwilliger Mark: over privacy en teamspel

Mark, een voormalige IT-specialist en nu een toegewijde vrijwilliger, heeft de uitdaging op zich genomen om de AVG-richtlijnen binnen zijn voetbalclub te implementeren. We spraken met hem over zijn ervaringen. Lees meer

Logopedist Karin (38): Nu weet ik zeker dat de AVG goed geregeld is

Logopedist Karin vertelt hoe zij de AVG regels in haar praktijk toepast. "Het was even werk maar nu weet ik zeker dat ik alles correct heb geregeld". Lees meer

Je moet de AVG echt wíllen begrijpen

Privacy in de zorg is een belangrijk onderwerp. Hoe heeft fysiotherapeut Erwin van Gezondheidscentrum Vita Salis dit geregeld? Lees meer