Zet geen mensen herkenbaar op de foto zonder toestemming

Als bedrijf maak je gebruik van foto’s en video, bijvoorbeeld op je website. Maar hoe zit dat met de AVG? Wat mag wel en wat mag niet? Een korte samenvatting:

Als bedrijf mag je niet zomaar foto’s en video’s publiceren; zodra mensen herkenbaar in beeld komen gaat het om persoonsgegevens en dan krijg je te maken met de privacywet. Dat betekent dat er een wettelijke grondslag nodig is. Bijvoorbeeld toestemming van de mensen die op de foto’s en filmpjes staan.

Er zijn zes mogelijke grondslagen, maar in de praktijk zul je het ‘gerechtvaardigd belang moet afwegen’: weegt jouw marketingbelang op tegen het privacybelang van jouw medewerker? Dit kan in verschillende situaties verschillend uitpakken. Stel dat je al jouw klanten een kalender wil sturen met daarop een foto van jouw team. Dat is anders dat dat je een foto plaatst bij de medewerkerspagina op je website. Bij dat laatste is jouw marketingbelang waarschijnlijk meer gerechtvaardigd.

Hou er ook rekening mee dat als je aan jouw werknemer toestemming vraagt, je niet gevrijwaard bent. Je werknemers hebben immers een afhankelijkheidsrelatie met jou en je bedrijf. Uit angst om bijvoorbeeld een promotie mis te lopen, kunnen medewerkers zich gedwongen voelen om toestemming te geven.

Je kunt dan overwegen om samen een vrijwaringsverklaring te tekenen. Daarmee vraag je de persoon die op de foto staat vooraf toestemming om een foto gedurende een bepaalde tijd te mogen gebruiken in een specifieke context. Dit is prettig voor je medewerkers en mochten er vragen of opmerkingen komen, dan heb je het netjes op papier staan. Als organisatie heb je namelijk een verantwoordingsplicht. Je moet kunnen aantonen dat je een geldige toestemming hebt.

Lees ook:

Foto’s van bijeenkomsten: mag dat?

Foto’s gebruiken van iemand die geen klant meer is

Meer nieuws

AVG voor webwinkels: privacy in de praktijk

Er gelden strenge regels voor webshops als het gaat om het verzamelen, verwerken en bewaren van persoonsgegevens. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste eisen. Lees meer

Wat doet een Functionaris Gegevensbescherming?

Wat doet een Functionaris Gegevensbescherming eigenlijk, en waarom is het relevant voor ondernemers? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van de FG. Lees meer

Wat zijn de plichten van de verwerker en de verwerkingsverantwoordelijke?

De verwerkersovereenkomst regelt de samenwerking tussen de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker. Maar wie heeft welke plichten? Lees meer