Zet geen mensen herkenbaar op de foto zonder toestemming

Als bedrijf maak je gebruik van foto’s en video, bijvoorbeeld op je website. Maar hoe zit dat met de AVG? Wat mag wel en wat mag niet? Een korte samenvatting:

Als bedrijf mag je niet zomaar foto’s en video’s publiceren; zodra mensen herkenbaar in beeld komen gaat het om persoonsgegevens en dan krijg je te maken met de privacywet. Dat betekent dat er een wettelijke grondslag nodig is. Bijvoorbeeld toestemming van de mensen die op de foto’s en filmpjes staan.

Er zijn zes mogelijke grondslagen, maar in de praktijk zul je het ‘gerechtvaardigd belang moet afwegen’: weegt jouw marketingbelang op tegen het privacybelang van jouw medewerker? Dit kan in verschillende situaties verschillend uitpakken. Stel dat je al jouw klanten een kalender wil sturen met daarop een foto van jouw team. Dat is anders dat dat je een foto plaatst bij de medewerkerspagina op je website. Bij dat laatste is jouw marketingbelang waarschijnlijk meer gerechtvaardigd.

Hou er ook rekening mee dat als je aan jouw werknemer toestemming vraagt, je niet gevrijwaard bent. Je werknemers hebben immers een afhankelijkheidsrelatie met jou en je bedrijf. Uit angst om bijvoorbeeld een promotie mis te lopen, kunnen medewerkers zich gedwongen voelen om toestemming te geven.

Je kunt dan overwegen om samen een vrijwaringsverklaring te tekenen. Daarmee vraag je de persoon die op de foto staat vooraf toestemming om een foto gedurende een bepaalde tijd te mogen gebruiken in een specifieke context. Dit is prettig voor je medewerkers en mochten er vragen of opmerkingen komen, dan heb je het netjes op papier staan. Als organisatie heb je namelijk een verantwoordingsplicht. Je moet kunnen aantonen dat je een geldige toestemming hebt.

Lees ook:

Foto’s van bijeenkomsten: mag dat?

Foto’s gebruiken van iemand die geen klant meer is

Meer nieuws

Is het erg als je iemand per ongeluk in de cc zet in plaats van in de bcc?

Een kleine fout met grote gevolgen: als je per ongeluk e-mailadressen zichtbaar maakt via cc in plaats van bcc, kan dat een datalek zijn. In dit artikel lees je wat je dan moet doen en hoe je het voorkomt. Lees meer

De rechter spreekt: wist jij dit over geautomatiseerde beslissingen en de AVG?

In een recente uitspraak kreeg X (Twitter) ongelijk omdat ze zonder uitleg een account beperkte. De rechter oordeelde: geautomatiseerde beperkingen zonder transparantie schenden de AVG. Dit heeft gevolgen voor organisaties die software gebruiken voor automatische beoordelingen of acties. Lees meer

AI en privacy: wat mag wel en niet?

Steeds meer organisaties gebruiken AI, maar hoe blijf je AVG-proof? Dit artikel legt in begrijpelijke taal uit wat wél en niet mag, welke privacyvalkuilen je moet vermijden en bevat een praktische checklist om veilig en verantwoord AI in te zetten. Lees meer